Για να παραπέμψετε στο παρόν τεκμήριο παρακαλούμε χρησιμοποιήστε τα παρακάτω αναγνωριστικά: http://hdl.handle.net/20.500.12037/1286
Τίτλος: Συνομιλία με τον Γ. Γ. Κάτοικο Σκάλας Συκαμνιάς, ιδιοκτήτη ενοικιαζόμενων δωματίων
Εναλλακτικός τίτλος: Conversation with G. G. Katikos Skala Sykamnias, owner of rooms for rent
Επίπεδο εγγραφής: Τμήμα έργου
Πρωτότυπο υλικό: HumanCity/ Προφορικές μαρτυρίες Λέσβου
HumanCity/Oral testimonies of Lesvos
Εξειδίκευση τύπου : Πρωτότυπο υλικό
Προφορική μαρτυρία
Γλώσσα: Ελληνικά
Δημιουργός: HumanCity
Συντελεστής: Ερευνητής: Ρόμπου - Λεβίδη, Μαρίκα
Άγνωστη ιδιότητα: Rompou - Levidi, Marika
Τόπος δημιουργίας: Λέσβος; Lesvos
Χρονολογία: 2020-09-01
Διάρκεια: 2:41:01, 40:53
Περιγραφή: Ξεκινάει με βιογραφικά στοιχεία: ήταν ναυτικός. Αφηγείται στοιχεία από τη στρατιωτική του θητεία. Συνεχίζει με την θητεία του στο συνεταιρισμό και το επάγγελμα του ελαιοπαραγωγού. Έπειτα αφηγείται την ιστορία του χωριού και την ζωή σε παλαιότερες εποχές. Αναφέρεται στην οικονομική και κοινωνική διάκριση ντόπιων-προσφύγων. Στη συνέχεια περνάει στο ζήτημα της ενασχόλησής του με τα κοινά μετά την συνταξιοδότησή του, την πολιτική ένταξη του χωριού και αναφέρεται στις πολιτικές του θέσεις. Στη συνέχεια μιλάει για την εμπειρία του ως ναυτικός και την σημασία των παραδοσιακών ταυτοτήτων που έτυχε να γνωρίσει στα ταξίδια του. Περνάει στο ζήτημα των προσφύγων. Υποστηρίζει ότι πολλοί που φεύγουν για Αθήνα επιστρέφουν μόνοι τους στο νησί και προσπαθούν να ξαναμπούν στη Μόρια για το τζάμπα μισθό και τη σίτιση. Τον προβληματίζει ότι όλοι αυτοί έρχονται εδώ και δεν πάνε πχ στα Εμιράτα. Υποστηρίζει ότι είναι κάτι φτιαχτό και γιαυτό πλέον δεν έχουν την υποστήριξη του κόσμου. Έδωσαν τόσα πολλά στην αρχή που πλέον κουράστηκαν να δίνουν. Υποστηρίζει ότι αρκετοί ντόπιοι - γνωστοί για την προσφορά τους στο προσφυγικό, ουσιαστικά έκαναν πλιάτσικο σε βάρκες και μηχανές. Αφηγείται σχετικά παραδείγματα. Θεωρεί ότι οι ΜΚΟ στην αρχή έβαλαν μία τάξη, αλλά είχε πρόβλημα με τον κόσμο (εθελοντές και εργαζόμενους), καθώς υποστηρίζει ότι η πλειονότητα έκανε χρήση χασίς. Έπειτα κάνοντας μία σύγκριση με την ζωή στο καράβι, συζητάνε για το πως ανατράπηκε η κανονικότητα και η καθημερινότητα στο χωριό από την εισροή των προσφύγων. Θεωρεί ότι θα αφήσει πολλά κατάλοιπα και λόγω της κούρασης των κατοίκων, αλλά και εξαιτίας της αλλαγής συμπεριφορών.
It begins with biographical information: he was a sailor. He recounts details from his military service. He continues with his term in the cooperative and the profession of olive producer. Then he narrates the history of the village and life in earlier times. It refers to the economic and social discrimination of local refugees. He then moves on to the question of his engagement with the public after his retirement, the political integration of the village and refers to his political positions. He then talks about his experience as a sailor and the importance of traditional identities that he happened to meet on his travels.
Θέμα: Κοινωνία
Society
Μετανάστευση
Migration
Πολιτική
Politics
Έρευνα
Research
Υποστήριξη προσφύγων και μεταναστών
Support of Refugees and Migrants
Τοπική κάλυψη: Λέσβος
Lesvos
Λέσβος Σκάλα Συκαμνιάς
Lesvos Skala Sykamnias
Χρονική κάλυψη: 2015 -2020
Λέξεις-Κλειδιά: Ενδοκοινοτικές σχέσειςIntra-Community relationsΤαξιδιωτικά έγγραφαTravel documentsΑγνοούμενοιMissing personsΑπελάσειςDeportationsΑσφάλειαSecurityΑφίξειςArrivalsΕθνογραφίαEthnography
Άδεια χρήσης: Επιφύλαξη Παντός Δικαιώματος
Σημειώσεις : 1 pdf
Διάθεση ψηφιακού τεκμηρίου: Μερική
Χρηματοδότηση: Η ανάπτυξη του αποθετηρίου χρηματοδοτήθηκε από το έργο «[e-Aegean CulTour] Διαπεριφερειακός Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιγαίου Αρχιπελάγους στον Πολιτισμό και Τουρισμό» (κωδ. MIS 5047046), το οποίο εντάσσεται στη δράση υποστήριξης της Περιφερειακής Αριστείας του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του ΕΣΠΑ 2014-2020 και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους.
Εμφανίζεται στις Ομάδες Τεκμηρίων:1.1.1 Εθνοτικές ομάδες
1.1.2 Ηλικιακές ομάδες
1.1.5 Οικογένειες προσφύγων και μεταναστών
1.3.1 Ταξίδι
1.3.2 Αφίξεις
1.4.1 Κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ/Hotspots)
1.4.2 Δομές φιλοξενίας
2.2.1 Ιστορίες ζωής ανθρωπιστικών δρώντων
3.1.1 Ψαράδες
3.1.2 Κάτοικοι
3.1.3 Επαγγελματίες (έμποροι/τουρισμός)
3.2.1 Ιστορίες ζωής τοπικών δρώντων
4.2.1 Τοπικές ΜΚΟ/ Συλλογικότητες
4.2.2 Ελληνικές ΜΚΟ/ Συλλογικότητες
4.2.3 Μη-Ελληνικές ΜΚΟ/ Συλλογικότητες
5.1.1.3 Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής
5.1.2.2 Ελληνικές Λιμενικές Αρχές

Ψηφιακά Αρχεία
Δεν υπάρχουν ψηφιακά αρχεία για αυτό το τεκμήριο